SECURITATEA FEMEILOR ANTREPRENOR

Una dintre preocupările Diplomacy, Security and Defence Researc Organization (DSD RO) este orientată spre un domeniu mai puțin studiat în România – femeile antreprenor.

Judecând după statistici, se pare că în România, 47% dintre firme au ca antreprenori femei (https://start-up.ro/studiu-in-antreprenoriatul-romanesc-1-din-4-companii-este-detinuta-de-femei/ ). Deși procentul pare mare, în realitate, cifra de afaceri a companiilor deținute de femei, per total, rămâne mult mai mică decât a companiilor deținute de bărbați.

Deși cifra de afaceri a companiei nu este un scop în sine, totuși, încurajarea femeilor de a se implica în antreprenoriat ar trebui să continue, la nivel național, cel puțin la nivelul Uniunii Europene.

Asigurarea securității femeilor antreprenor, în România reprezintă o preocupare importantă a autorităților centrale (la nivel ministerial), care periodic dezvoltă diverse programe de încurajare a antreprenoriatului feminin. Alături de aceste ajutoare financiare, unele bănci asigură programe de finanțare nerambursabile (până la 95%), pentru stimularea implicării femeii în activități antreprenoriale.

De exemplu, Programul Femeia Antreprenor se adresează firmelor din toata țara care au în structura de acționariat o femeie care deține minim 50% din structura capitalului social. În accesarea programului Femeia Antreprenor 2024 nu se tine cont de data înființăriisocietății.

Dintr-o perspectivă psihologică,se pare că implicarea femeilor în acțiuni de antreprenoriat, de management și de leadership este benefică, deopotrivă pentru persoana care își asumă această responsabilitate, dar și pentru firmă, și societate, în general. Femeile antreprenor ne-au învățat că sunt foarte atente la detalii, responsabile, dedicate muncii pentru care s-au angajat, inovative și creative, cu grijă față de angajați și față de problemele reale ale companiei, ambițioase, adaptabile, bune comunicatoare și cu un sentiment de utilitate socială remarcabil de ridicat.

Din păcate, însă, există și multiple obstacole în calea femeilor care doresc să ajungă antreprenor sau care doresc să promoveze în funcții înalte de management sau leadership. Principalele impedimente se referă la o gamă întreagă de renunțări și chiar discriminări, cum ar fi: la nivel de familie - grija copiilor mici; amânarea angajării în viața de familie, pentru carieră; cutumele locale discriminatorii, care continuă să le paraziteze succesul în afaceri și promovare; propria îndoială a femeilor că nu pot avea succes cu ideea lor; lipsa de susținere din partea soților; atitudinile misogine ale unor bărbați etc.

Cu toate acestea, femeile au reușit să ajungă aproape la paritate cu bărbații, în tot mai multe domenii ale societății, inclusiv în domenii și meserii considerate, cu puțin timp, înainte, tabu pentru femei.

DSD RO dorește femeilor antreprenor, manager și /sau lider SUCCES în demersul pentru care s-au angajat!

USEFUL LINKS: