IMPORTANȚA COOPERĂRII INTERNAȚIONALE IN PROIECTELE DE MEDIU
Problematica protejării mediului natural și a sustenabilității nu mai reprezintă, de mult timp o chestiune națională, ci una internațională. Astfel, după anii 90 oamenii de știință au reușit să impună pe agenda internațională, mai bine ca niciodată,o serie de imperative de mediu, care aveau să declanșeze acțiuni concrete, la nivel planetar. În acest sens, au fost semnate și ratificate de majoritatea statelor peste 150 de documente internaționale în domeniul securității mediului natural care acoperă domenii precum: calitatea aerului, protecția naturii și biodiversității, calitatea apelor, managementul deșeurilor, lupta împotrivă poluării cu substanțe chimice, prevenirea și reducerea efectelor accidentelor nucleare și a altor dezastre tehnologice etc.
În ciuda acestor eforturi politico-diplomatice remarcabile, schimbările climatice continuă să se manifeste și să afecteze dramatic viața pe Planetă.
Deși unele dintre cauzele generatoare ale schimbărilor de mediu s-au redus, continuă să se manifeste, încă, destule. Dintre acestea, enumerăm, pentru exemplificare:
- arderea combustibililor fosili pentru producerea electricității, transport, industrie și încălzirea gospodăriilor;
- utilizarea masivă de produse chimice pentru agricultură, cu efecte secundare asupra solului și apelor subterane;
- degajarea de mari cantități de CO2 din cauza producției zootehnice;
- reducerea terenurilor împădurite, din cauza exploatării industriale a lemnului și a creșterii suprafețelor agricole;
- depozitarea și incinerarea improprie a deșeurilor
- lipsa unor sisteme eficiente de management a apelor uzate;
- degajarea în atmosferă a gazelor toxice, rezultate în urma producerii unor compuși chimici;
- deversarea în oceane a unor deșeuri toxice;
- producerea unor catastrofe tehnologice de amploare, cu impact transnațional (explozii la centralele nucleare, deversarea de cianuri în râuri, incendii de proporții la platformele petroliere și la alte instalații industriale etc.);
- continuarea conflictelor militare, care produc distrugeri masive ale mediului;
- exploatarea nediscriminativă, necontrolată și abuzivă a resurselor biologice ale Planetei;
- uciderea animalelor pe cale de dispariție etc.
Implicarea societății civile în problematica securității mediului reprezintă un veritabil act de diplomație publică, menit să crească nivelul de informare și responsabilizare al fiecărui cetățean, de a fi mai atent cu mediul natural.
Astfel, asociații, fundații, organizații civice, instituții de învățământ, canale mass-media au inițiat, din proprie inițiativă sau sub egida unor structuri guvernamentale, regionale ori internaționale, o serie de acțiuni de protejare a mediului și de combatere a încălzirii globale.
În acest ”front verde” se regăsesc, deopotrivă Asociația Diplomacy Security and Defence Research Organization (DSD RO) - România și Igor Vitale International srl (IVI srl) - Italia, care, sub egida Uniunii Europene au dezvoltat proiectul SECURITATEA MEDIULUI, SECURITATEA NOASTRĂ (E-SEC).
Întâlnirile dintre partea română și cea italiană reprezintă un bun prilej de a prezenta audienței aspecte relevante referitoare la protejarea mediului natural, pe de o parte și de a face un bun schimb de practici, în domeniul educației adulților, pentru formarea de motivații, atitudini, comportamente și valori verzi, pe de altă parte.
Aceste întâlniri ajută organizațiile din DSD RO și IVI srl să înțeleagă perspectivele pe care fiecare parte le are asupra protejării mediului și să dezvolte acțiuni concrete pentru a deveni mai eficiente în îndeplinirea obiectivelor pe care și le-au propus în cadrul proiectului E-SEC.
Vizita în România a experților italieni a oferit o bună ocazie de intensificare a dialogului pe problematica de mediu, mărind, astfel, efectul de multiplicare pe care proiectul E-SEC și l-a propus.
Așadar, se poate afirma că dialogul internațional, chiar și la nivelul organizațiilor neguvernamentale este esențial în promovarea dezideratelor de protejare a mediului natural